Pengikut Blog Kering =p

Thursday, June 17, 2010

Jantung.... .......

dah 2hari demam... tak larat nak buat apa-apa pun... tapi semalam(15.06.10), tetap gi keje... tak tau nape... mungkin, kalau tak gi keje pun, ape leh wat kat umah... kang wat nye ko tebungkang sorang2, tegolek ter ape-ape ke, sape tau?? nganga sorang2 ar jawabnye... so, keje gak la... ade gak yang tau ape jadik kat badan nih..

tapi hari ni, tak larat dah... menggigil satu badan ya amat....... sangat2... hanya tuhan je tau camne lemau, lemah, sakit, mcm2 lagi la kat badan ni...... pagi2, da kua.. bukan gi keje, tapi ke hospital.. aku da penat melayan kerenah orang klinik.... bagi ubat je tau.. cek nye xnak... nak ke hospital, 25km... gile...... nak gi naik moto.. sendiri.... lagi gile.... tapi, ape leh wat... ko hidup sorang2... pndai2 la bawak diri.... walaupun ko ade bini pun, tapi dok jauh, kene gak bawak diri... so, jalan la... dengan gigil2, gagah gak bawak moto... kampung, pagi2, ade matahari pun, mak aih.... sejuk gile..... aku rase macam da nak tebabas je..... nak pitam...... bape kali ntah.... tapi gagah lagi tangan nih pegang stereng.. kalo tegolek, bawak 60km/j pon leh kojol dah....

sampai gak... terus carik kaunter... jadi pesakit luar... tunggu giliran... lama gile.. ade gak sejam.... aku betul2 tak larat dah.... nak muntah pun ade.... tahan...tahan.... jumpe doktor, pempuan, ramah... dan ini perbualan aku dan doc tu...

AKU , Doktor

Assalamualaikum..

waalaikumsalam.. duduk,duduk... waahh, apesal pucat gile muke awak ni?

tak sihat doc.. demam... da 2hari dah..

okeh, saye cek suhu dulu... "tiitt titt" (bunyi mende cek suhu bdn tu).. waahh, 40lebih.. awak demam ape ni.... ade tanda2 jangkitan aedes x??

err... takde pun doc.. gatal2 bdn tu xde... kene ujan kot doc.. saye bawak moto je..

tadi datang cini bawak moto?dari mana? a'ah doc..dari BNO.. ish3...jauh tu.. kuatnya awak nih..

hehe.. (gelak org demam..bygkan aje ler camne..)
doc, leh x saye mintak, cek blood pressure, cek jantung?

eh,boleehh.. meh tangan... waahh, awak ni ade low blood pressure nih.. ade amek ubat x?

errr... xde doc...

jantung lak.... ermm, denyut jantung awak perlahan... em, saye perlu amek darah awak... dan inject awak antibiotic..ok?

err..inject?pil xde ke doc? (aku takot jarom ah!haiyoo..)

ok, dah.... awak tunggu kat luar, nanti ape2 saye panggil balik ye....

Setengah Jam Kemudian...

Shahrul.... saya nasihatkan, awak jage kesihatan awak baik2.. awak muda lagi, baru 22.. darah awak kurang pekat... maknanye, jantung awak tidak mengepam darah dengan baik... awak ade risiko serangan jantung... tapi masih di tahap bawah lagi.. tapi tak mustahil benda ni leh jadi teruk kalau awak tak jaga kesihatan awak.. banyakkan minum air masak, bla bla bla....

Aku diam.... (Jantung???)
ermm, baik lah doc... saya cuba.... maseh doc...


aku diam... sepanjang perjalanan balik... tak sangka sangat2.... aku ade jantung... gile ah... em.... mungkin badan ni pun, tak dijaga baik2.... kejap tahan, kejap lemah.... dan fikiran ni selalu kacau... lagi2, pasal keje.... 2keje kene pikir... 2keje kene maintain.. duit lagi... mcm2... mungkin, itu sebabnya.... tapi tak balik rumah.. singgah skolah.. rehat kat surau... menangis.... hm.... ape jadi lepas ni? xtau la...







10 comments:

nurul atikah said...

just take care of urself (;

shahrul said...


hm....

='(

Dyna Yvonne said...

t.care..
makan ubat..
rehat byk2 oke~

shahrul said...


okeyh...
tenkiu2..

=)

Mak Su said...

hah?? biar betuiii

shahrul said...


hahah...betoi3...
percayaa laaaa...
aceceehh..
hehe..

:p

maiTuty said...

jaga kesihatan awk baek2...
hope semuanya okeah naty.

shahrul said...


hehe...
thanx eh...

=)

Redbloodsnow said...

ko kena jg diri baik baik yai. nnti akak kawen next year, x dpt plak ko dtg if ko x sehat...lalalalala


take k of urself ea ^_^ semoga cpt sembuh n sentiasa walafiat bam bam...haha :D

shahrul said...


Kak Zie : aceceeehh...nak saye dtg juge la ni eh kak..hehe..orait kak!saye msti dtg!hehe..

InsyaAllah, kalau diizinkan tuhan,akan sihatlah saye....amin...

bam bam tu xbley blah kak..hehe..

;p