Pengikut Blog Kering =p

Friday, September 9, 2011

Cukai Topup 6%?? Ape Merepek Semua Ni????

Ni yang paling aku tak suka... pagi-pagi bile nak baca suratkhabar je, dah tejumpe mende yang tak seronok macam ni.. ape motif dorang wat camni?? ape keseronokan dorang wat camni?? APE??

kenape mesti nak wujudkan cukai sampai 6% kat kad topup?? ape gile ke?? Gov ni tak tau ke yang company telco ni dah cukop kaye walaupun takde tax nih sebelum nih? ke, nak join sekaki dapat untung?? ha,cube cakap.. cube bagi alasan yang munasabah kat rakyat.. rakyat taknak jawapan ayat baku.. rakyat nak jawapan yang leh difaham, nape mesti ade cukai kat kad topup???

aku marah... ape motif dorang wat semua ni pada waktu yang macam ni.. maksud?? dah nak pilihanraya kan.. so, korang dan korang dan korang!! pikir la sendiri, pikir balik, ape perlunya korang wat semua nih.. tak tengok ke, NGO, Persatuan Pengguna dan termasok budak-budak sekolah yang rata-ratanya menyumbang dari keseluruhan keuntungan topup-topup nih, tengah semangat nak bantah 6% nih.. ape perlunya?? macam senang sangat je Gov setuju ngan permintaan syarikat telco tu... ye, aku pakai prepaid.. dan aku pakai 2nombor.. dan kalau ade cukai yang macam ni, memang sangat membebankan aku...bukan aku je, tapi lebih 21juta rakyat Malaysia ni merungut! dah la rate mahal, tu pun tak puas hati lagi nak dapat untung puluh juta bagai... mengarut semua ni...

gile pe! takkan terdesak sangat sampai nak komplot ngan company telco carik untung?? hadooiihh.. entahla.. tak penah-penah aku mencarut-carut kat blog aku nih, tapi bile da jadik camnih, kotor gak akhirnya blog aku ngan mende mengarut macam ni.. dah la postpaid dah kene cukai, ni nak jadikan topup pun ade cukai.. Bullshit la ni semua... tau tak..





so, pada korang, ha, ni la agaknye balasan bila SUKA sangat pilih yang korang suka.. so, pandai-pandai la wat pilihan lepas ni.. memang aku tak tau ape asal usul nape dorang wujudkan cukai mengarut nih, tapi tak perlu pun ade cukai macam ni kalau dah sedia kaya.. pikir-pikirla...




p/s : kompem topup abis sebelum 15hb ni...

yang merapu meraban :

3 comments:

Saiazuan said...

ada +ve dan -ve

zeeck said...

itu untuk kad topup..tapi kalau topup yang terus masuk tu kene cukai gak ke?? hmmm

shahrul said...


semua ni kene dipersoalkan gak..kalau tak, memang akan adeee je cukai di mana-mana.. ;)