Pengikut Blog Kering =p

Tuesday, October 25, 2011

Indahnya Agama Kita.. =)

entri ni bukan untuk bermegah-megah, tetapi hanya sebagai berkongsi rasa dan pengalaman aku sebagai seorang Muslim.. seorang Muslim yang kadang kala, terlupa, apa yang patut dibuat dan apa yang tidak.. seorang Muslim yang kadang kala lalai dalam melaksanakan tanggungjawabnya.. entri kali ni, bukan untuk menyentuh perasaan sesiapa samada baik ataupun tidak, tetapi sebagai pengajaran dan tauladan, walaupun ianya mungkin tidaklah seberapa..

10-13 Oct yang lepas, aku kene gi kursus PC Engineeering di INTAN Bukit Kiara.. so, macam biasela, kene laa gagahkan badan walaupun malas nak gi.. dah la kali ni kene ulang alik, tak dapat asrama.. takleh watpe la kan.. so, bila dah jumpa kelas, jumpa geng-geng sejawat yang baru, agak seronok la gak.. dan, yang paling tak seronok nye, bila lepas lunch, tak tau nak ke mane.haha.. slalu kalau ade penginapan, memang tido jela kat bilik.. tapi kali ni, member ajak gi ke masjid.. so, ape lagi, gerak jela..

sampai je, masjid takde orang lagi.. dah nak masuk waktu dah nih.. heran gak.. mane staf yang jage masjid nih.. ah, tak kisah la.. tunggu nye tunggu, waktu solat Zohor da masuk... aku tengok je sekeliling.. adela sorang dua masok masjid.. tapi terus duduk.. ermm,takde sape ke yang nak azan.. eh, takpe la kot.. leh teros solat je kot.. tapi, lepas aku bangun nak mula solat sendiri, staf masjid datang ngan gaye agak gelabah, teros try plugin mic.. alih-alih, brader tu hala kan tangan die, suroh aku laung azan.. aku da macam, 'eh,bia betol... jangan wat main abang nih.. aku tak penah azan kat masjid.. kat surau sekolah penah la'.. tapi nak wat macam mane, berkali-kali brader tu suroh.. aku azankan jela..

abis mengazankan, ngan gaye manual, sebab mic takleh on, aku toleh je ke belakang, 'perghhh..bila masa lak ramai orang nih.. aduyai... segan gile.. ok ke aku azan tadi..kelakar ke.. pelik ke.. haduuiihh...' memang gelabah sikit la time tu.. tapi aku wat tak tau je.. bila aku start 'qamat', semua rapatkan saf, terusla start solat Zohor...

abis je solat, aku dok kat tepi.. termenung kejap... ermm, ni la 1st time aku laungkan azan kat tempat besar camni.. rumah Allah yang cukup indah ni.. Alhamdulillah, aku diberi peluang... walaupun macam entah ape-ape je, tapi aku rase benda ni memberi impak yang agak besar.. 1st time tuu.. kalau aku diberi peluang lagi, insyaAllah dengan rela hati aku akan laungkan azan, walaupun suara ni macam ape je..haha.. :p




p/s : korang penah rase? ;)

yang merapu meraban :



2 comments:

Dilakochan said...

Alhamdulillah. Dpt jugak peluang indah cmtu!

Ehh ko pegi ekk kusus PC Engineering tu. Kalau x aku pun gi. Tapi kusus dh cukup. Aku mintak excuse!

shahrul said...


Dila : Alhamdulillah...aku diberi peluang... ;)
eh,ko tak datang?rugi woo..bes kursus nih.. :p