Pengikut Blog Kering =p

Tuesday, October 25, 2011

Trend berblogging sekarang..haiihh...

Topik ni saje je aku bangkitkan.. nak tengok berapa ramai setuju atau tidak, suka atau tidak ngan leteran dan merapu aku nih.. tapi ni untuk kebaikan korang gak ,dan juga sebagai pengajaran untuk memperbaiki mutu berblogging sesama kita.. bukan aku nak kata aku power dalam berblogging, tapi sebagai rakan blogger, aku harus utarakan pendapat aku nih.. dunia internet memang tanpa sempadan kan?haa...

ok, aku ade dua je situasi dan perkara yang nak dibebelkan.. korang nilai dan faham sendiri ye.. antaranya :


:: Bubuh lagu kat blog ::
bukan nak poyo, tapi dulu-dulu aku ade gak buat macam ni.. haha.. bila bukak je blog aku, mule la memekak sana sini, merapu situ sana ngan lagu yang memekak dan menyampahkan telinga.. skarang, aku dah buang, atas nasihat seorang blogger yang cukup aku sanjung.. situasi di sini, 'perlu ke letak lagu kat blog korang?' haaa... bagi aku, macam dah tak perlu langsung dah.. kenapa? haa.. 1 nye, memekakkan telinga.. andai kata aku kena jengah 10blog dalam masa yang sama, bukak 'in new tab', dan kesemua blog tu ade lagu, so ape jadi?haaaa.. serabut kan? sooo, tak perlu pun lagu tu.. lagi satu, walaupun tak bukak 'tab' banyak-banyak, tapi 1blog tu ade lagu, tapi lagu yang menyampah untuk kita dengar, so, memang teros pangkah je page tu kan?hahaa.. dan satu lagi.. haaa... membubuh lagu AKAN MENGURANGKAN PENAMBAHAN FOLLOWER.. percaya la.. ramai diantara blogger tak suka nak add blogger yang bubuh lagu kat blog nya, sebab nanti bila dah follow, bila nak blogwalking, mula laa dengar lagu memekik sana sini.. so, baik takyah letak lagu kan?haha.. panjang nye bebelan aku.. :p


:: Suruh follow ::
ni yang paling aku tak berkenan.. bila aku jengah blog blogger nih, mintak follow.. bila komen kat chatbox aku, mintak follow back.. bukak group blogger kat FB, ayat memaksa follow.. perghh.. geli betol.. berblogging ni bukan nak kejar follower.. tak perlu pun.. macam aku, dah nak 3tahun berblogging, baru je 500++ follower, sedangkan ada yang ribu riban follower tapi tak femes pun.. sebab? mintak orang follow.. tak perlu la kot buat macam tu.. nak follow, kene ikhlas, sedap mata memandang dan membaca isi blog tu.. blog aku tak power pun luar dalam, so sape minat, aku alu-alukan.. sape tak minat, tak paksa.. sekadar blogwalking pun kira ok.. tu pun salah satu konsep berblogging kan? haa.. dan, satu lagi. berblogging bukan nak kejar income, tapi kejar kepuasan berblogging.. sape yang ade feel betol-betol dalam berblogging, kompem tau cemane rasenye.. ;)



ok, aku rase cukup sampai tu je bebelan aku.. takleh banyak-banyak, nanti blog ni kene banned..haha... so, kepada korang-korang di luar sana, pertimbangkan la ape yang aku nasihatkan ni ye.. sebagai pengajaran dan titik ubah peningkatan kita dalam berblogging.. jadi, selamat berblogging, bloggers! =)




p/s : lama gila tak bebel panjang-panjang. haha.. :p

yang merapu meraban :



14 comments:

zh-ena said...

dua2 ena setuju..sbb kita nie buka kat opis sambil wat kerja sambil BW tengah buka blog yg ada lagu tetiba ader mata yg menjeling kat kita nnti sbb tau kita buk internet sbb ada lagu eheh
bahaya tu

Faaein Talip Roy said...

yelah.. masing-masing punya pendapat.. kadang2 kita memang tak leh nak paksa orang ikut rentak kita.. terutama tang letak lagu tu.. kadang2 suka jugak letak.. ikut mood.. apa-apapun sy blogging ikut suka hati.. hehehe..

inche hlovate said...

betul la..pening kalo blogwalking sampai 5 blog tetibe ada macm2 lagu..serabut kot..tapi masa mula2 dulu sya pun pasang lagu juga haha

Forte said...

blog yang berat, tu pun payah. ugh, kesian baby Internet aku kena load all the craps :P

Eza Boom Boom :) said...

Em, betul-betul..tak payah la pakse-pakse nak follow..Huhu, Eza pun tak suka...Um, yang lebih tepat lagi...Sangat tak suka..Huhu,pasal letak lagu kat blog.. Eza selalu mute kan je..Hoho.. So, tak kesah sangat...^^, Salam kenalan. Baru first time jejak kaki kat sini from innit~

Redbloodsnow said...

hahaha...part yg 1st tu tang lagu dlm blog. yup AHkak pun buat gak taw dulu. duluuuuu la...time still newbie.

mcm ayai gak..bila lama² rasa memekak...so annoying je dgr. so terus buang forever :P

yg tang suroh follow tu...yg tu akak tak pernah buat coz akak MELUAT dgn org cam gitu.

Miziey said...

dua2 gua tak suka.. gua pun macam lu jgak.. dulu2 gua pun begitu.. skang gua dh kembali ke landasan yg sebenar.. blog yg psng lagu tp tak dpt stop or pause, mmng tak lamalah gua jejak kat situ.. nuff said.. :)

princesshae said...

lagi satu kurangkan latar belakang yang menyakitkan mata...dan menyusahkan untuk fokus bacaan..makasih..nie komen jak...

biha yahya said...

ayai ! haha, best lah entry.. #terkena batang hidungg --'. sejap lagi buang lah lagu kat blog :D

Nora Karim said...

setuju sgt dengan kedua2 isu yang dibangkitkan.... isu ni mmg sangat femes... ramai juga yg bangkitkan... tapikan biasanya, newbie yang buat dua2 benda ni... heheheh

Happy Blogging semua...

✿....rossa alina....✿ said...

haaa betul lah tu..setuju..dulu ade gak masukkan lagu..lame² bosan plak dengar lagu yg memekakkan telinga dari blog sendiri..kikikiki..

salam singgah.. :)

soooooour said...

like2....hahahha

EJA said...

iye setuju dgn awak..

adakah jodoh awak dgn kwn awak sendiri..

http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/10/adakah-jodoh-saya-kawan-saya-sendiri.html

shahrul said...


Hohohoo...macam-macam komen yang dah korang bagi kat sini.. sangat-sangat menghargainya.. jadi, pada yang belum berubah, segera lah berubah! haha...

thanx semua! ;)