Pengikut Blog Kering =p

Wednesday, April 27, 2011

Kenapa Mesti Ada Orang Yang Dengki dan Tak Suka Tengok Kesenangan Hidup Kita.. =(

panjang tajuk, maka panjanglah isi entri kali ni.heheh.. nape ye, mesti ade orang yang tak suke tengok kite hidup senang, macam, hidup hepi sentiasa, rezeki melimpah ruah walaupun tak banyak, ramai yang menyanjung kita, keluarga aman damai.. nape mesti ade yang tak suke dan tak senang tengok family atau diri kite ade salah satu contoh tu.. nape mesti ade sifat syaitanirrajim dalam hati manusia tu.. :(

minggu lepas, aku ikut ayah dan mak balik kampung.. ayah kate nak gi berubat, jumpe sorang ustaz nih.. malas nak gi.. tapi hati ni selalu terdetik untuk suroh ikut.. petanda tu.. suruh aku patuh arahan mak ayah.. so, aku siap-siap.. on the way ke Temoh,Kampar di Perak, ujan selebat-lebatnya.. ayah bawak kereta 110km/j walaupun lebat.. tapi kitorang dapat sampai ngan selamat kat umah Mak Uda kat Temoh..

yang kelakor nye, ayah ngan tak sihat, ajak lagi gi menjala.. haihh.. aritu pon cenggini gak.. haihh.. tak puas dapat makan talapia sedap, sakit-sakit badan pon ayah gagahkan diri ajak sepupu, Lan gi menjala. jadi, aku ikot la.. dapat dalam 20++ ekor, jadila wat bekal balik.. sampai patah joran ayah.haha.. tula, dekut lagi nak bagi aku pakai.haa.. :p

malam nye, lepas maghrib, aku, mak, ayah dan Mak Uda gerak ke Sg Keli, area Bagan Datoh rasenye.. memang jauh, dan memang laju ayah bawak.. seram aku dok blakang.. da sampai, tunggu giliran sebab ade orang lain tengah berubat gak.. time turn ayah, ustaz tu tengok air botol yang kitorang bawak, die da geleng kepala.. Mak Uda pon skali gak berubat, tapi untuk Pak Uda, yang kene strok dan terlantar kat umah.. bila ustaz tu da ajak ayah dok atas lantai, aku tau dah, memang akan dapat 1berita lain macam..

bila ustaz tu cakap, "ade orang anta bende kat kamu ni", aku takleh kata pape.. aku sedih, nape ade lagi orang camni wat kat ayah ngan mak.. ayah batuk kering, yang takde efek pon walaupon ayah batuk depan muke aku.. dah sbulan lebih ayah tak bekeje.. keje nye jumpe orang, becakap ngan orang.. takkan la tengah cakap-cakap pastu ko batuk.kompem la orang depan ko tak selesa kan.. bukan setakat tu je.pecah dalam mulut besepah-sepah,besar-besar.. ko nak becakap pon, bunyi ayat macam ko becakap ngan lidah pendek,menahan sakit yang ayah je tau camne.. tapi, ayah ngan mak tenang je dengar.. nak tau gak, laki ke pempuan yang hantar bende tu, ustaz tu takleh bagitau.kene gi lagi.. so, weekend ni aku kan gi lagi ngan ayah..

ayah ni sorang yang sangat kuat keje.. cari duit dari ape segi keje.. meniaga, wat kuih, cari peluang itu ini, wat keje die skang sampai malam.. bile da bejaya, dapat dilihat orang dengan gaya ayah yang sentiasa smart, bukan untuk menunjuk, tapi ayah mengamalkan prinsip biar gaya kita dipandang kemas, walaupun poket tak berisi.. sebab? orang akan tengok luaran kite dulu, baru dalaman.. bile orang tengok kita smart, orang akan tau kita ade visi dalam hidup, kita ade sikap sentiasa nak naik dan naik tanpa bongkak.. itu lah ayah.. tapi, bila itu gaya ayah, ramai orang yang berhasad dengki ngan ayah..

Aku sentiasa mendoakan kesihatan yang terbaik untuk mak ayah.. makin berumur, makin cengkung muka ayah.. air mata anak mana yang tak mengalir bila tengok mak ayah dorang camni.. dan aku sentiasa mendoakan, supaya mahkluk sempurna Allah swt yang membuat laknat ni, akan diberi pengajaran yang setimpal, tak kira di dunia atau akhirat kelak.. supaya die tau, Allah sentiasa ade untuk umat yang terpelihara, dan Dia sentiasa memberi balasan bagi umat yang dilaknat olehNya.. Allahuakbar..

yang merapu meraban :


5 comments:

Cik Aish said...

hmm..sedihnya..
satu je aish nak cakap..
sabar ye. ada hikmah sebalik smua ni.
dan yang paling penting Tuhan nak uji kt sebenarnya..

Dilakochan said...

Mak aku pun ade kene benda2 mcm ni..
org dengki..
Bertahun2 dh berubat..

Tapi susah nk ckp..mcm2 care..

Hopefully, ayah ko dpt lawan benda2 tu..

zuwaidah said...

mudah2an ALLAH melindungi ayai sekeluarga hendaknya

Zura said...

biaselah manusia nie...hati dh di kuasai syaitan...semoga ayah n mak shahrul cepat sembuh... :)

shahrul said...


maseh semua..memang dugaan tu sentiasa ada..kita je kene sabar dan tbah dalam menghadapi semua ni..thanx semua.. =)